Właściwości: Wpływa hamująco na mechanizmy powstawania przebarwień oraz skutecznie rozjaśnia już istniejące:
- zapobiega tworzeniu się tyrozynazy – enzymu uczestniczącego w powstawaniu melaniny
- hamuje aktywność już obecnej w skórze tyrozynazy
- zapobiega nadmiernemu powstawaniu melaniny poprzez "wyłapywanie" jonów miedzi
- reguluje proces złuszczania naskórka i delikatnie go nasila
Długotrwałe nawilża warstwę rogową naskórka - hamuje TEWL i wiąże wodę w skórze
Poprawia elastyczność naskórka
Wskazania: Intensywna pielęgnacja skóry z nierówną pigmentacją: piegami, ostudą, plamami starczymi oraz przebarwieniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym lub innymi czynnikami.
Sposób użycia: Niewielką ilość preparatu nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy lub na inne obszary skóry z przebarwieniami. Stosować wieczorem. Preparat oddziałuje na mechanizmy powstawania przebarwień oraz skutecznie rozjaśnia już istniejące. Kuracja powinna trwać około 6–8 tygodni.
Uwaga: W trakcie stosowania preparatu i około 10 tygodni po zakończeniu kuracji należy unikać ekspozycji na promieniowanie UV – słońce i solarium. W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony przed promieniowaniem UV zaleca się stosowanie kremów z filtrami SPF 50+.
Substancje aktywne:
DERMAWHITE® NF LS - Innowacyjny, opatentowany i przebadany pod względem skuteczności kompleks składników aktywnych, które wzajemnie nasilają swoje działanie:
Kwas ferulowy i wyciąg z rośliny Waltheria Indica: działają przeciwzapalnie oraz depigmentacyjnie, hamując aktywność tyrozynazy, enzymu uczestniczącego w tworzeniu melaniny. Kwas glukonowy: jest odpowiedzialny za „wyłapywanie” jonów miedzi, które są niezbędne do powstawania melaniny a-hydroksykwasy (kwasy cytrynowy i mlekowy): delikatnie złuszczają naskórek.
Badania potwierdziły, że kompleks DERMAWHITE® NF LS skutecznie ogranicza aktywność tyrozynazy i zmniejsza wytwarzanie melaniny.
Olej z pestek winogron - Delikatnie natłuszcza, uelastycznia i nawilża skórę. Zawarte w oleju fosfolipidy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) odżywiaja skórę i wzmacniają bariery skórne.
Hydromanil® - Zapewnia natychmiastowe i długotrwałe nawilżenie warstwy rogowej naskórka. Działa na dwóch płaszczyznach: efektywnie ogranicza utratę wody z naskórka oraz akumuluje w skórze cząsteczki odpowiedzialne za wiązanie wody. Dodatkowo reguluje proces złuszczania naskórka. Regularnie stosowany sprawia, że skóra staje się sprężysta, gładka i zyskuje ładny wygląd.
Witamina E ( tokoferol ) - Ma działanie fotoprotekcyjne i przeciwzapalne. Regeneruje barierę lipidową. Jest doskonałym antyutleniaczem.
Woda termalna z Iwonicza: Wśród wód leczniczych ważne miejsce zajmują wody termalne, zawierające aktywne składniki biochemiczne. Dobroczynne działanie wody termalnej jest znane od tysiącleci. Już starożytni Rzymianie gustowali w kąpielach termalnych – rozkoszowali się ich właściwościami terapeutycznymi i pielęgnacyjnymi.
Aktualnie w kurortach termalnych można łagodzić objawy różnych dolegliwości, takich jak: choroby serca i układu krążenia, dróg oddechowych i bóle stawów. Czysta woda termalna wykorzystywana jest do różnych zabiegów wodnych w ramach balneoterapii. Można stosować ją do kąpieli, okładów, ale także jako składnik preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej. Zawarte w wodzie termalnej składniki częściowo odkładają się w warstwie rogowej naskórka, a częściowo przenikają do głębszych warstw skóry.
Często muszą minąć stulecia, zanim woda termalna przedostanie się na powierzchnie ziemi. W trakcie przepływu przez kolejne warstwy geologiczne jest wzbogacana różnymi pierwiastkami śladowymi i minerałami. Ich działanie korzystnie wpływa na skórę: m.in. wspiera system odpornościowy, pobudza regenerację komórek, stymuluje syntezę kolagenu, zapobiega podrażnieniom. Korzystne działanie wody termalnej na organizm zostało naukowo zbadane i potwierdzone medycznie.
Iwonicka woda
Wyjątkowe działanie wody z Iwonicza-Zdroju wynika z zawartości:
- krzemionki, która wpływa na odporność i elastyczność naskórka
- jonów wapnia i kwasu metaborowego, które zapewniają działanie ściągające i przeciwzapalne
Iwonicka woda ma wyjątkowe właściwości kojące. Łagodzi świąd i wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry oraz likwiduje skutki działania twardej wody. Jest najmniej twarda spośród wód termalnych dostępnych na rynku (8,40N).
Iwonicz-Zdrój należy do najstarszych polskich uzdrowisk. Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach tamtejszych Źródeł pochodzą z wydanych w 1578 roku "Cieplic" Wojciecha Oczki, lekarza nadwornego Stefana Batorego. W XVII wieku lecznicze właściwości wód iwonickich zaczęły być znane w całym kraju. 200 lat później ówcześni właściciele Iwonicza, Karol Załuski, a następnie Amelia Załuska, rozpoczęli budowę pierwszych obiektów zakładu kąpielowego. W początkowym okresie prowadzono działalność uzdrowiskową tylko w sezonie letnim, a pierwszym stałym lekarzem był brat znanego poety Wincentego Pola, dr Józef Pol. Współcześnie profil leczniczy uzdrowiska jest bardzo szeroki i obejmuje neurologię, gastrologię, laryngologię, narządów ruchu, dróg oddechowych, skóry itp. Kuracjusze mają do dyspozycji liczne sanatoria, pensjonaty, szpital uzdrowiskowy i pijalnię wód mineralnych.
Aneta, BiałystokMój faworyt jeśli chodzi o balsamy do ciała. Na drugim miejscu stawiam Liposyne Vichy ( za zapach i nawilżanie). Świetny dla kobiet w ciąży i ,,normalnie'' też. Ma aksamitną , delikatnie pachnącą konsystencję - tak jak wszyskie kosmetyki z tej serii. Po zastosowaniu skóra odzyskuje swoją spężystość.